Nieuw! Exclusieve online trading cursus
Nu tijdelijk van €399,- voor € 199,- !

Wat is daytraden?

 

Daytraden kan ontzettend winstgevend zijn, er zijn veel mensen erg rijk mee geworden. De minder leuke verhalen hoor je niet zo vaak! Ongeveer 90% van de traders verliest zijn geld (of een groot deel). Het niet volgen van een strategie of niet voldoende aan riskmanagement doen zou een oorzaak kunnen zijn. Zou daytraden iets voor jou kunnen zijn? Verdiep jezelf er eerst goed in, het lijkt makkelijker dan dat het is. Belangrijk is dat de volgende karaktereigenschappen bij jou passen of jij deze karaktereigenschappen jou eigen kan maken. In een ander artikel van ons schrijven wij over de verschillende soorten tradingstijlen, deze lees je hier.

Techniche analyse of nieuwsspeculatie?

De meest gebruikte manier van daytraden is technische analyse, waar traders op prijsbewegingen inspelen op basis van prijsactie in het verleden. Hiervoor worden vaak trends, support/resistance, bepaalde indicatoren en volume voor gebruikt.

Naast technische analyse bestaat er voor daytraden speculeren op nieuwsberichten en geruchten. Dit is minder populair, maar kan op korte termijn voor grote koerssprongen zorgen. Hiervoor kijk je niet specifiek naar grafieken, maar eerder het lezen van bepaalde fora, kalenders en twitter voor nieuws in de gaten houden. Een aantal voorbeelden (voor cryptocurrencies): Reddit, CoinmarketCal en Twitter.

Margin trading

Kort gezegd is margin trading het handelen met geleend geld. Dit doe je door geld bij een broker te zetten waarmee je marge kan krijgen om een positie te openen.  Je koopt een asset met een hefboom van bijvoorbeeld drie keer jouw ingelegde geld. Als de waarde ervan stijgt, maakt jij drie keer zoveel winst dan als je het zonder marge had gekocht. Echter, geldt dit ook andersom. Als de asset met 1/3 in prijs daalt ben jij je geld volledig kwijt. Voor beginnende traders raden wij margin trading af, voor meer ervaren traders hebben wij een BitMEX handleiding geschreven.

Karaktereigenschappen voor daytraden

Traden gaat niet alleen om het volgen van een bepaalde strategie. Ook bepaalde karaktereigenschappen spelen een grote rol. In het boek van Mark Douglas (Trading in the Zone) is één van de meest bekende boeken over de psychologie van het traden. Daarnaast speelt de psychologie van traden een grote rol in ons trading cursus.

daytraden crypto

Flexibiliteit

Elke dag is uniek. Elke dag speelt er iets ander af in de wereld waar de prijzen anders op reageren. De ene dag is er veel volatiliteit, de andere dag geen. Is er een trend, sterke trend of geen trend? Wanneer welke strategie gebruiken? Dit hangt allemaal af van de price action op het moment, waar je flexibel moet zijn om van strategie te wisselen.

Discipline

In de markt zijn er ontelbaar goede kansen, waar maar een aantal producten goede kansen bieden op bepaalde momenten. Dit vereist veel discipline! Uiteindelijk ben je minder dan een aantal minuten bezig met het traden. De tijd ernaast wacht je op de signalen van je strategie en probeer je je aan je eigen trading regels te houden. Het is dus heel belangrijk om de discipline te hebben door te niet in te stappen als er geen goede kansen zijn, maar snel te reageren, wanneer de kansen zich voordoen.

Onafhankelijk

In het begin van je trading carrière zal je veel naar ideeën van andere traders kijken, lezen en hulp krijgen van anderen. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor jouw keuzes en totaal onafhankelijk. Naarmate traders meer zelfstandig worden, worden ze meestal ook meer winstgevend. De grote valkuil bij het afhankelijk zijn van anderen is dat een bias krijgt door de analyses van anderen, waardoor je je niet meer aan je strategie houdt.

Geduld

Bij traden bestaat een groot deel van de tijd uit wachten op bepaalde entries en exits. Een groot probleem bij beginnende traders is het te vroeg uitstappen uit winnende trades en te laat uitstappen uit verliezende trades door gebrek aan geduld. Belangrijk is ook dat als het moment aangebroken is je snel zal moeten handelen bij daytraden.

Mentale weerbaarheid

Als trader heb je altijd verliezende trades. Belangrijk is dat je als goede trader je op je winnende trades meer verdient dan je verliest op je verliezende trades. Als je het verlies van verliezende trades niet snel beperkt kan dit mentaal zwaar tegenvallen. Een aantal verliezende trades achter elkaar kan al snel zorgen voor angst om de volgende trade te openen. Her-evalueer je fouten, probeer ervan te leren en volg je trading plan.