Kennisbank: crypto trading

Op deze pagina behandelen we het traden van cryptocurrency. We leggen de verschillende vormen van traden aan je uit en geven je onderaan deze pagina enkele tips en tricks zodat jij je tradingskills kunt verbeteren.

Wil je leren hoe je winstgevend kunt traden? Kijk dan eens naar onze onlinetradingcursussen, of kom langs voor een klassikale cursus!

Terug naar kennisportaal
Crypto trading

Wat is crypto trading?

Crypto trading is het speculeren op koersbewegingen van verschillende cryptocurrency’s met als doel winsten te maken. Het traden van cryptocurrency’s wordt meestal gedaan aan de hand van technische analyse. Dit is het gebruiken van historische data en vorige prijsacties om toekomstige koersbewegingen te voorspellen. Technische analyse wordt dus gebruikt voor het bepalen van inkoop- en verkoopmomenten. Het meestgebruikte platform voor het toepassen van technische analyse is TradingView.

 

Long of short

Op de meeste cryptocurrency’s kunnen traders een longpositie of een shortpositie nemen. Een longpositie betekent dat de trader speculeert op een stijging van de prijs. Een shortpositie betekent dat de trader speculeert op een daling van de prijs. Het zou een trader dus niet uit moeten maken in welke richting de markt beweegt.

 

Verschillende vormen van traden

Er zijn vier verschillende vormen van traden. Hieronder vind je een korte uitleg per vorm:

Scalpen is de meest intensieve vorm van traden. Hierbij streeft de trader ernaar om een kort tijdsbestek (vaak minuten of zelfs seconden) zoveel mogelijk point in percentage mee te kunnen pakken. Points in percentage (pips) zijn de kleinst mogelijke beweging in prijs die de cryptocurrency kan ondergaan.

Day traden is een vorm van traden waarbij de trader aan het begin van de dag zijn posities inneemt, om deze aan het eind van de dag met winsten (of verliezen) te verkopen.

Swing traden is het speculeren op de ‘swings’ van een koers. Hierbij houdt de trader zijn positie vaak dagen of zelfs enkele weken aan. Support en resistance zijn voor deze trader erg belangrijke levels om te traden.

Positie traden is het langer aanhouden van een positie. De trader gebruikt fundamentele analyse en soms macro-economische factoren om beslissingen te maken over zijn positie. Over het algemeen behoudt de trader dergelijke posities voor meerdere weken, maanden of zelfs jaren.

Trading tips en tricks

Uitleg ordertypes

Om te kunnen traden is het belangrijk dat je weet welke ordertypes er zijn en wat ze betekenen. Voor elke situatie kan namelijk een ander ordertype beter van toepassing zijn. In dit artikel leggen we de meestvoorkomende ordertypes aan je uit.

Zie handleiding

Traden met de 21EMA

De 21 Exponential Moving Average blijkt een zeer succesvolle tool te zijn om de richting van Bitcoin en andere cryptocurrency’s te voorspellen. In deze handleiding leggen we je uit wat de 21EMA is en geven we je voorbeelden aan de hand van drie verschillende tijdframes.

Zie handleiding

Investeren in een bear market

Dat Bitcoin en andere cryptocurrency’s de laatste maanden in een bear market zitten, is nu wel duidelijk. Voor velen is dat een teken om zo ver mogelijk weg te blijven van crypto. Voor andere beleggers biedt de bear market juist veel kansen. Er wordt namelijk niet voor niets gezegd dat een bear market zorgt voor ‘life-changing opportunities’. Maar hoe doe je dat eigenlijk, investeren in een bear market? Op de volgende pagina geven we je vier tips.

Bekijk artikel