Een volledige handleiding is te vinden onder de volgende link.
https://www.bitfolio.nl/cryptocurrencies-kopen-binance/
Ordertypes
Wanneer je besluit een asset te willen aankopen dien je een orderticket aan te maken via het handelsplatform van jouw broker. Er bestaan vele verschillende ordertypes, daarom leggen we in dit stuk de belangrijkste ordertypes uit.
Market order (MKT)
De market order is een veel gebruikt en vrij simpel ordertype. Simpel gezegd is een market order een order die tegen de beste prijs van het moment wordt uitgevoerd.
In geval van een market kooporder vindt er uitvoering plaats tegen de ask price. Dit is de prijs die een verkoper van het aandeel minimaal wilt ontvangen. In geval van een verkooporder wordt er gekeken wat de hoogste bid price is. Dit is de prijs die de hoogste bieder op dit moment wil betalen voor de asset.
Stel, je besluit 10 Ethereum aan te kopen met een market order. De order zal in dit geval worden uitgevoerd tegen de meest gunstige laatprijs van het moment. Als de 10 Ethereum die jij wilt aankopen niet geheel worden uitgevoerd tegen de beste prijs, dan zal het restant van de order vervolgens gevuld worden tegen de een na beste prijs enzovoort.
Het nadeel hiervan is dat je in sommige gevallen een minder gunstige prijs ontvangt of betaalt dan waar je op gerekend had. Een bestens order is daarom niet geheel zonder risico’s. Deze risico’s komen vooral voor wanneer er veel beweging in de markt plaats vindt en de koers van een aandeel sterk stijgt of daalt in een korte tijdsperiode.
Een andere oorzaak voor een minder gunstige uitvoering zou kunnen zijn dat de de liquiditeit in het aandeel laag is. Dat wil zeggen dat er weinig handel plaatsvindt in het aandeel
en dat er weinig koop/verkoop orders in het orderboek liggen. Een manier om deze risico’s te vermijden is het gebruik van een limiet order.
Limiet order (LMT)
Met een limietorder geeft de belegger een prijs op die maximaal betaalt mag worden in geval van aankoop van een effect. Bij de verkoop van een effect de prijs die minimaal ontvangen dient te worden. Hiermee zorgt de belegger ervoor dat er een prijs wordt betaald of ontvangen waarop gerekend werd. Dit laat zich het beste uitleggen met een voorbeeld.
Stel, je besluit een aandeel PostNL (PNL) aan te kopen. De huidige bied/laat prijs is 3,433-3.436. Voor de aankoop van een aandeel PNL moet dus minimaal 3.436 betaald worden. Echter ben je bereidt om 3,40 (euro) te betalen (je verwacht dat de prijs nog wat zal dalen). Je geeft in dit geval een limiet (lmt) order op met een prijs van 3,40. Omdat de huidige laatprijs 3.436 noteert zal je order pas uitvoering krijgen wanneer er een prijs bereikt wordt van 3,40.
Het voordeel van een limiet order is dus dat je niet voor verrassingen komt te staan. Dit biedt een belegger zekerheid en zorgt ervoor dat er nooit teveel betaalt of te weinig ontvangen wordt. Aan de andere kant moet je er wel op bedacht zijn het mogelijk is dat de door jou beoogde prijs niet gehaald wordt waardoor de aankoop/verkoop niet zal worden uitgevoerd.
Stop order (STP)
De stop order geeft opdracht een aandeel te kopen of verkopen wanneer er een bepaalde prijs bereikt is. Dit prijsniveau wordt ook wel de ‘trigger’ genoemd. Op het moment dit deze trigger geraakt wordt zal er automatisch een bestensorder worden verstuurd naar de beurs.
Een stop order kan op meerdere manieren worden gebruikt. De meest gebruikelijke manier is verkoop stop order. Met een verkoop stop order kan een belegger zich zelf verzekeren dat bij het bereiken van de stopprijs het effect automatisch zal worden verkocht en eventuele verliezen niet verder kunnen oplopen.
Stel, je hebt een aandeel ING in bezit. Deze heb je aangekocht voor 15 (euro). Je besluit niet meer dan 3 euro op het aandeel te willen verliezen. Je legt nu dus een stop verkooporder in op 12 euro. Deze zal enkel worden uitgevoerd wanneer er een prijs van 12 euro wordt bereikt.
Er bestaat ook een koop stop order. Dit biedt de belegger de mogelijk om een kooporder in te leggen boven de huidige marktprijs. Deze order zal pas worden uitgevoerd wanneer het beoogde koop niveau bereikt is.
Stel, je wilt een aandeel ING aankopen. Het aandeel noteert momenteel 15 euro. Jij wilt dit aandeel wel aankopen maar wilt dit pas doen wanneer de prijs op 16 euro staat. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van een stop kooporder. Wanneer er een prijs van 16 euro bereikt wordt wordt er automatisch een bestens order verstuurd naar de beurs waarna je het aandeel meteen in bezit hebt.