Kennisbank: crypto exchanges

Op deze pagina behandelen we crypto exchanges. We leggen je uit wat exchanges precies zijn en wat je ermee kunt, welke de bekendste exchanges zijn en we bespreken de voor- en nadelen per exchange. Ook hebben we per exchange een handleiding geschreven, zodat je precies weet wat je moet doen om een account aan te maken en hoe je crypto’s kunt kopen.

Terug naar kennisportaal
Crypto grafiek

Wat zijn crypto exchanges?

Kortgezegd is een crypto exchange een online platform waarop je in cryptocurrency’s kunt handelen en waar je crypto’s kunt bewaren. Je kunt het platform gebruiken om crypto’s te kopen en deze vast te houden (HODLen) of om actief in crypto te handelen. Vanuit een exchange kun je crypto ook versturen en ontvangen. Inmiddels bieden ook steeds meer exchanges andere producten aan, zoals het staken van crypto’s of het uitlenen van stablecoins.

Risico’s van exchanges

We willen graag benadrukken dat het handelen of bewaren van cryptocurrency’s op een exchange niet zonder risico is. Er bestaat een kans dat de exchange gehackt wordt, je inloggegevens worden gestolen of dat de exchange failliet gaat. Daarnaast zijn er nog operationele risico’s zoals liquiditeitsproblemen en technische risico’s zoals het offline gaan van de exchange. Doe altijd goed zelf onderzoek naar de betrouwbaarheid van verschillende exchanges en bewaar nooit al je bezittingen op één plek.

Verschillende crypto exchanges

Bitvavo

Bitvavo is momenteel een van de bekendste Nederlandse exchanges. Het bedrijf is in 2018 gestart “met als doel om de kloof tussen traditionele valuta en digitale valuta te overbruggen”. Het platform is erg gebruiksvriendelijk en daarmee uiterst geschikt voor beginners. Via Bitvavo kun je gemakkelijk met iDeal crypto’s kopen. Ook kun je crypto gemakkelijk omzetten naar euro’s en deze laten uitbetalen naar je bankrekening.

Zie handleiding

Binance

Volgens CoinMarketCap is Binance, als het gaat om handelsvolume, het grootste handelsplatform voor crypto. In deze handleiding over Binance laten we zien hoe je met Bitcoins andere cryptocurrencies kunt kopen en verkopen. We leggen de volgende punten uit:

  • Account aanmaken
  • Crypto overmaken naar Binance
  • Overzicht exchange
  • Uitleg orderboek
  • Plaatsen van orders
Zie handleiding

Bitonic

In deze korte handleiding laten we zien hoe u met behulp van iDEAL makkelijk en veilig Bitcoin kunt aankopen. We bespreken de volgende punten.

  • Verificatie uitvoeren
  • Bitcoin adres toevoegen
  • Afrekenen met iDEAL
Zie handleiding

Kraken

Kraken is een zeer betrouwbare exchange. Volgens CoinGecko is het de op zes na grootste exchange van het moment. Met zijn aanpasbaarheid kun je de exchange gemakkelijk naar je eigen smaak inrichten, wat de gebruiksvriendelijkheid van het platform ten goede komt. Kraken is bedoeld voor zowel de beginnende als de ervaren trader.

Zie handleiding

Bybit

ByBit heeft de laatste tijd in populariteit een enorme inhaalslag gemaakt. Je kunt ByBit onder andere kennen als sponsor van Oracle Red Bull Racing, het Formule 1-team van Red Bull. Het platform is met zijn gebruiksvriendelijkheid en redelijk lage kosten zeer geschikt voor zowel beginnende als ervaren traders. In deze handleiding leggen we je uit hoe je een account aanmaakt, hoe je deze beveiligd, hoe je cryptocurrency’s naar ByBit stuurt om je account te financieren en hoe de exchange werkt.

Zie handleiding

KuCoin

KuCoin is een zeer bekende exchange. Het bedrijf is in 2017 opgericht en heeft inmiddels zo’n tien miljoen gebruikers in meer dan 200 landen. Op het platform zijn meer dan 600 cryptocurrency’s te verhandelen. In deze KuCoin handleiding leggen we je uit hoe je je account beter kunt beveiligen, hoe je crypto van en naar KuCoin stuurt, en hoe de exchange werkt.

Zie handleiding