Wat is Ethereum?

Ethereum is een open source software platform gebaseerd op blockchain technologie. Op dit platform kan elke ontwikkelaar applicaties bouwen.

Waarbij Bitcoin gezien kan worden als een peer-to-peer electronisch betaalsysteem, kan Ethereum gezien worden als een grote gedecentraliseerde computer om applicaties te draaien op het netwerk.

Ether, de cryptocurrency van het Ethereum platform, kan gezien worden als de brandstof om het Ethereum platform te gebruiken. Het is een vorm van betaling door de gebruikers van het platform aan de applicaties/computers die de taken uitvoeren.

Door wie wordt Ether gebruikt?

  • Ontwikkelaars die applicaties bouwen op de Ethereum blockchain gebruiken hier ook Ether voor.
  • Daarnaast voor gebruikers als transactiekosten om Ether te verzenden en kosten voor het gebruik van Smart Contracts.
  • ICO’s halen hun geld meestal op door Ether te verzamelen in een wallet via een Smart contract.

Wat zijn Smart Contracts?

Voor Bitcoin is er alleen de mogelijkheid om waarde (Bitcoins) te verplaatsen naar verschillende adressen. Bij Ethereum zijn smart contracts mogelijk. Smart contracts zijn geprogrammeerde contracten die zelf transacties en taken uitvoeren wanneer aan bepaalde eisen is voldaan.

Dit gaat volledig automatisch, er komen geen mensen aan te pas. Tot nu toe worden de Smart Contracts zelf wel door mensen geschreven.

Voorbeeld van een smart contract use case

Als voorbeeld nemen wij digitale identiteit. Het is mogelijk om contracten te programmeren waar mensen bijvoorbeeld hun medische gegevens kunnen opslaan op de blockchain. Jij zou deze gegevens kunnen delen aan de ziekenhuizen/dokters wanneer jij daar via het smart contract toestemming voor geeft. Zo ben jij eigenaar over jouw eigen gegevens en zwerft dat niet overal rond.

Wat zijn tokens?

Op het Ethereum platform kunnen Dapps (decentralized applications) gebouwd worden. Het voordeel hiervan is dat er niet voor elke applicatie een aparte blockchain gebouwd hoeft te worden, maar er duizenden Dapps tegelijkertijd op Ethereum kunnen draaien.

De ontwikkelaars die deze projecten ontwikkelen hebben geld nodig om de projecten te ondersteunen en zichzelf een salaris uit te betalen. Om geld op te halen organiseren de ontwikkelaars van het project een ICO (Initial Coin Offering). Hier halen ze Ether op van investeerders en in ruil daarvoor krijgen de investeerders tokens. Dit gaat ook op deze manier via andere platformen zoals NEO, Stratis, EOS etcetera.

Process ICO in 4 stappen

Ethereum ICO process

Deze utility tokens hebben geen achterliggende waarde, de prijs wordt volledig bepaald door vraag en aanbod. Dus tot het platform/Dapp wordt gebruikt is het volledig speculatie op de waarde van de token.

Security tokens

Naast utility tokens bestaan er ook security tokens. Deze tokens hebben wel een achterliggende waarde. Hier kan gedacht worden aan:

  • Recht op dividend van een bedrijf
  • Vastgoed dat is “getokenized” (je kan bijvoorbeeld een stukje eigenaar zijn van een wolkenkrabber in New York).
  • Kunst dat is “getokenized”

Hoe koop ik Ethereum?

Het is op meerdere manieren mogelijk om Ethereum te kopen. Direct zou het via Coinbase kunnen. Indirect is het mogelijk om Bitcoins via Bitonic te kopen, dat naar Binance te sturen en van de Bitcoins Ethereum te kopen. Bij de Exchanges sectie in het kennisportaal zijn hier handleidingen voor te vinden.

Hoe bewaar ik mijn Ethereum?

Dit is mogelijk via MyEtherWallet, Exodus, Metamask of een hardware wallet. Bij de wallet sectie in het Kennisportaal is hierover meer te vinden.

Ethereum

Ethereum kan gezien worden als een grote gedecentraliseerde computer en digitale economie in één platform. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Wat is Ethereum? Wat zijn smart contracts? Wat zijn tokens? Hoe koop ik Ethereum? Waar bewaar ik mijn Ethereum?

Al deze vragen worden beantwoord in deze sectie.

Terug kennisportaal