Start met crypto in 3 stappen!

Snel beginnen met cryptocurrency hoeft niet lastig te zijn! Met deze simpele 3 stappen koop jij je eerst cryptocurrency makkelijk en snel aan.

Vragen? Join onze gratis Telegram community Bitfolio Telegram

Introductie

Cryptocurrency is een verzamelnaam voor alle verschillende cryptomunten. Bekende voorbeelden hiervan zijn Bitcoin, Ethereum & Ripple. De achterliggende technologie die gebruikt wordt voor cryptocurrency wordt ‘Blockchain technologie’ genoemd.

De meeste altcoins kan je niet kopen met euro’s. Deze kan je met bitcoins op een altcoin exchange kopen. Er
bestaan talloze altcoin exchanges, wij hebben de beste ervaring met Binance.

Stap 1: Maak een account op Binance

Binance exchange logo handleiding

Account aanmaken op Binance

De meeste cryptocurrencies kan je niet kopen met euro’s. Deze kan je met bitcoins op een altcoin exchange kopen. Er bestaan talloze altcoin exchanges, wij hebben de beste ervaring met Binance.

⇒ Ga naar www.binance.com

⇒ Klik rechtsboven in het scherm op Register (1) en voer de gevraagde informatie in (2).

Je ontvangt een bevestigingsmail met een link om je account te activeren.

Bitcoin overmaken naar Binance

Om te kunnen handelen, moet je bitcoin of andere cryptocurrencies naar uw Binance account overmaken. Deze kan je op Binance Exchange omwisselen tegen cryptocurrencies.

⇒ Klik rechtsboven in het scherm op Funds (3) en kies in het uitklapscherm Deposits (4). Onderstaand scherm komt naar voren.

⇒ Kies welke cryptocurrencies je wilt overmaken bij Select Deposit Coin (5). Gebruik de afkorting van de cryptocurrency. In dit voorbeeld gebruiken wij Bitcoin (BTC).

⇒ Kopieer het BTC deposit address (6).

⇒ Verstuur de bitcoins naar Binance vanuit een externe wallet. Zie hiervoor stap 2.

 

 

 

 

 

 

Stap 2: Koop jouw eerste Bitcoin

Bitonic exchange handleidingIn deze korte handleiding laten we zien hoe je met behulp van iDEAL makkelijk en veilig Bitcoin kunt aankopen. We bespreken de volgende punten.

  • Verificatie uitvoeren
  • Bitcoin adres toevoegen
  • Afrekenen met iDEAL

⇒ Ga naar https://www.bitonic.nl.

Let op: voor bestellingen van boven de 50 euro per week moet je je rekeningnummer verifiëren voordat bitcoins verstuurd kunnen worden. Dit proces is eenmalig en het doorlopen kost slechts enkele minuten. Gebruik hiervoor de volgende link: https://bitonic.nl/verification.

⇒ Klik op Bitcoins kopen (1).

⇒ Vul het gewenste aantal Bitcoins (2).

⇒ Klik op Kopen (3).Bitonic bitcoins kopen schermEr wordt om je Bitcoin-adres (4) gevraagd.

⇒ Plak op deze plek het door jou gekopieerde bitcoin-adres (bijvoorbeeld van blockchain.info). Het systeem geeft vervolgens met een vinkje aan of het door jou opgeven adres correct is.

⇒ Kies uw Bank (5) en reken af via iDEAL.

Je ontvangt de bitcoins direct op het door jouw opgegeven bitcoin-adres.

Betaalscherm Bitonic bitcoins kopen

Stap 3: Kopen & Verkopen cryptocurrency

Aan de slag met de exchange

⇒ Klik linksboven op de homepagina van Binance op Exchange (1).

⇒ Kies in het uitklapscherm voor Advanced of Basic.

Let op: om actief te kunnen handelen raden wij de Advanced-versie aan. Voor een snelle aankoop is de Basic-versie voldoende. In onderstaande afbeelding wordt de Basic-versie getoond.

Cryptovaluta opzoeken

⇒ Vul rechtsboven in het scherm de tickercode in van de gewenste cryptocurrency (Bijvoorbeeld Eth (2) voor Ethereum).

In dit voorbeeld betaal je 0.056138 Bitcoin per Ethereum (3).

Alle cryptovaluta hebben doorgaans een notering in Bitcoin. De getoonde koersen betreffen dus de prijs van één coin of token uitgedrukt in Bitcoin. Ook is het in sommige gevallen mogelijk om tegen een Ethereum notering of USDT (cryptovaluta variant van de USD) te handelen.

Tip: indien je de tickercode niet weet, dan kan je deze opzoeken op https://coinmarketcap.com. Als de gewenste tickercode geen zoekresultaat geeft, betekent dit dat Binance deze niet aanbiedt.

Het orderboek aflezen

In de linkerkolom van de Exchange zie je het Orderboek.

De groene orders betreffen alle Bids (4) (kooporders) en de rode betreffen alle Asks (5) (verkooporders). Het verschil tussen de hoogste Bid en de laagste Ask wordt de Bid/Ask spread genoemd. In onderstaande afbeelding: 0.056140/0.056199.

 

Amount (ETH) betreft de hoeveelheid Ethereum die er wordt geboden/aangeboden voor een bepaalde prijs. In onderstaande afbeelding zie je dat er 5.83 ETH (6) geboden wordt tegen een prijs van 0.056140 en 24.596 ETH (7) aangeboden wordt tegen een prijs van 0.056199.

 

 

 

 

 

 

 

 

Let op: een belangrijk aandachtspunt op iedere Cryptocurrency Exchange is het orderboek. De liquiditeit is niet te vergelijken met bijvoorbeeld de aandelenmarkt. Er wordt aanzienlijk minder gehandeld, dit maakt het risico op een slechte uitvoering groter. Voordat je een order verstuurt, kijk je dus goed in de tabel Amount of er wel genoeg Bid/ Ask-volume aanwezig is. Om tegen de gewenste prijs te kopen of te verkopen raden wij je aan te allen tijde gebruik te maken van ‘limit’ orders en nooit van ‘market’ orders.

 

Orders invoeren

Voorbeeld: je wilt voor één Bitcoin aan Ethereum kopen. Voor één Bitcoin krijg je 17.793 Ethereum.

⇒ Zet het ordertype op Limit (1).

⇒ Vul een ETH/BTC koers in. In dit voorbeeld gebruiken we 0.056199 (2).

⇒ Vul de gewenste Hoeveelheid BTC (3) in waarvoor je Ethereum wilt aankopen.

⇒ Klik op Buy ETH (4).

Handige websites & Apps

Trading websites

CCN cryptocurrency markten of www.coinmarketcap.com
Op deze websites is te vinden welke verschillende munten er allemaal bestaan, hoeveel munten er beschikbaar
zijn en wat de huidige prijzen zijn van die munten. Tevens vindt je op deze website de ranking van de munt naar totale waarde (market-cap). Zie hieronder:

coinmarketcap uitleg bitfolioIn bovenstaande afbeelding is te zien dat Bitcoin op nummer 1 staat met een totale marktwaarde van $124,7 miljard. De totale marktwaarde van Bitcoin is te berekenen door de prijs per stuk te vermenigvuldigen met het aantal munten in omloop.

Blockchain/cryptocurrency nieuws:

Voor het laatste Nederlandstalige cryptocurrency nieuws ga je naar:

Voor het laatste engelstalige cryptocurrency nieuws ga je naar

CCN engelstalig cryptonieuws

Alternatieven
Op Cointelegraph en Coindesk is worden artikelen gepubliceerd over cryptocurrency & blockchain. Deze artikelen gaan voornamelijk over nieuwe ontwikkelingen, prijs en nieuws.

Handige Apps/tools:

Blockfolio is een handige mobiele applicatie voor zowel Android als IOS. Met Blockfolio kan je de waarde van jouw cryptocurrency portfolio volgen.
blockfolio crypto app uitleg

Rekentool CCN

Met deze handige rekenmachine kan je gemakkelijk winsten en verliezen uitrekenen om optimaal op de hoogte te blijven van de prestatie van jouw cryptocurrencies.

CCN rekentool

Omrekentool CCN (euro)

Met deze handige rekentool kan je gemakkelijk cryptocurrencies zoals Bitcoin omrekenen naar euro’s.

Omrekentool euro

Blogs/Video’s:

Op deze twee websites kunnen mensen/gastbloggers zelf artikelen posten met betrekking tot cryptocurrency & blockchain.

Reddit.com

Medium.com

Video’s 

Blijf ook up-to-date met de laatste Nederlandse crypto videos zoals van onder andere Bitfolio.nl

Laatste Crypto Video’s

7 vragen over beleggen in Bitcoin

Beleggen in bitcoins, maar hoe werkt dat eigenlijk?

Hoe kan ik bitcoins kopen en verkopen? Hoe moet ik beleggen in bitcoins? Hoe werkt een bitcoin-wallet? Hoe handel ik in bitcoins? In dit korte artikel bieden wij antwoord op de meest gestelde vragen.

1. Wat is bitcoin?

Bitcoin is een digitale munt die werkt zonder tussenpersoon zoals een centrale bank. Bitcoins zijn makkelijk in gebruik en kunnen veilig en snel worden verstuurd naar iedere persoon ter wereld met een internetverbinding. Ze worden gebruikt om online betalingen mee te doen, zoals een bestelling op Thuisbezorgd.nl. Ook kunnen bitcoins worden ingezet als ‘store of value’ om bijvoorbeeld geld te parkeren.

2. Hoe koop ik bitcoin? En hoe bewaar ik mijn bitcoin veilig?

Snel beleggen in bitcoins kan je doen door te kopen en verkopen met iDEAL via Bitonic.nl. Ook kan je er voor kiezen euro’s te storten op een account bij Coinbase Pro waarna je bitcoins kunt kopen en verkopen.

In de onderstaande tabel zie je een aantal van de beste wallets om uw bitcoins veilig in te bewaren. Ook staan er in de tabel een aantal wallets die zowel voor het bewaren van bitcoins als andere cryptocurrencies kunnen worden gebruikt.

Beleggen in bitcoins, bitfolio tabel verschillende wallets

3. Hoe werkt een bitcoin-wallet?

Bitcoins kunnen worden opgeslagen in een digitale portemonnee, een zogeheten wallet. Iedere wallet heeft een publieke- en een privé-sleutel (public & private key). Een publieke sleutel wordt gebruikt als online-adres om bitcoins naar te verzenden, een privé-sleutel wordt gebruikt om de portemonnee te ontgrendelen.

Het aanmaken van een wallet is gratis en er bestaat geen limiet aan de hoeveelheid wallets die u kunt aanmaken. Er bestaan wel verschillende typen wallets, die voornamelijk verschillen in veiligheid.

 

Beleggen in bitcoins, bitfolio publieke en prive sleutel

 

4. Wie is de bedenker van Bitcoin?                   

In 2009 werd de eerste bitcoin gemined door een persoon onder de schuilnaam van Satoshi Nakamoto. Tot vandaag de dag is het nog niet duidelijk wie dit is. Sinds de introductie van Bitcoin zijn er steeds meer volgers bijgekomen, die samen werken aan de ontwikkeling van het bitcoin-protocol.

Beleggen in bitcoins, Bitfolio wie is satoshi nakamoto

 5. Hoeveel bitcoins zijn er?

Op dit moment zijn er ongeveer 17 miljoen bitcoins.  Er komen steeds meer bitcoins bij door een proces dat mining wordt genoemd. Bitcoin is zo ontworpen dat er vanaf de introductie in 2009 tot het jaar 2140 precies 21 miljoen bitcoins gemined kunnen worden. Er kunnen dus uiteindelijk nooit meer dan 21 miljoen bitcoins in omloop komen.

6. Waarom heeft bitcoin waarde?

Bitcoin beschikt over een paar unieke eigenschappen die de waarde bepalen. De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod (en niet door banken). Ook schaarste (er kunnen nooit meer dan 21 miljoen bitcoins in omloop zijn) is bepalend voor de waarde.

Hoe meer mensen Bitcoin gebruiken, hoe waardevoller het netwerk wordt. Kijk bijvoorbeeld naar Facebook. Facebook heeft een enorme waarde omdat veel mensen van het netwerk gebruik maken.

Meer leren over netwerken waarderen? Lees het hier.

7. Kan ik minder dan 1 bitcoin kopen ?

Beleggen in bitcoins, satoshi tabel stukjes bitcoin

Ja dat kan, bijvoorbeeld 0.1211 bitcoin. Iedere bitcoin is namelijk deelbaar tot 8 decimalen na de komma. Dit betekent dat iedere bitcoin kan worden opgedeeld in 100,000,000 stukjes. Zo’n stukje bitcoin van 0.00000001 wordt een Satoshi genoemd.

Nog meer leren? Volg een cursus

Cryptocurrency cursus

Snel aan de slag met cryptocurrency? Met de allround cryptocurrency en blockchain cursussen voor beginners helpen we u snel op weg. Direct aan de slag na onze avond of dag cursus!

Bekijk cursussen

Online cursus daytraden

In deze online daytrading cryptocurrency cursus leert u zelf succesvol traden. Dit doen we in een online leeromgeving met veel ruimte voor persoonlijke begeleiding.

Bekijk online cursusWat is daytrading?

1-op-1 crypto advies

Liever één-op-één aan de slag? In onze persoonlijke consulten behandelen wij al uw vragen naar wens. Dit kan al vanaf 75 euro per uur (Excl. BTW) Geïnteresseerd? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Meer informatie